SP Vail/Beaver Creek, superveleslalom (skijaši): I drugo zlato Austriji, Ivica bez završetka nastupa

Nakon Anne Fenninger u ženskom dijelu, Hannes Reichelt Austriji je osigurao superveleslalomsko zlato kod skijaša na SP-u u Vailu/Beaver Creeku (CO, USA). Natko Zrnčić-Dim i Max Ullrich 32. i 33, Istok Rodeš 45., Ivica Kostelić bez završetka utrke.

Odličnu utrku, baš poput skijašica, ponudili su danas u superveleslalomu skijaši. Za mnoge prva priča dana bili su povratnici natjecanjima nakon neugodnih ozljeda, Bode Miller (USA) i Aksel Lund Svindal (NOR). I nimalo nisu iznevjerili.

Agresivnom, konkurentnom vožnjom Bode je odlično išao niz stazu sve do snažnog udarca rukom o jedna vrata, rotacije i vrlo neugodnog pada unazad na tek relativno svježe operirana leđa. Dok je Svindal u trenutku ulaska u cilj preuzeo vodeću poziciju, a utrku u konačnici završio na vrlo dobroj šestoj poziciji.

Uslijed pada Miller je zadobio i duboku reznu ranu na području potkoljenice, ali, na žalost, uslijed reza i puknuće tetive. U kasnijim popodnevnim satima uslijedila je već i operacija, te je za američkog veterana domaće Svjetsko prvenstvo završeno.

Kjetil Jansrud (NOR), po mnogima prvi favorit utrke, nakon također snažnog udarca ramenom o vrata (naknadna službena informacija nakon snimanja: iznimno snažna bol, no bez težih oštećenja) još u vršnom, izrazito strmom dijelu staze, u konačnici s odličnom vožnjom u nastavku. No uz 27 stotinki zaostatka za pobjedničkim vremenom na kraju na podjeli četvrte pozicije s Matthiasom Mayerom (AUT). Iako – nakon svih favorita u cilju činilo se da će njegova i Mayerova vožnja biti dostatne za broncu. No nije tako mislio Kanađanin Dustin Cook senzacionalno sa startnim brojem 28 doskijavši do srebrne medalje.

Cookov zaostatak za pobjedničkim vremenom Hannesa Reichelta (1:15.68) iznosio je svega 11 stotinki. Dok je do bronce u konačnici doskijao Adrien Theaux (FRA), s 24 stotinke zaostatka.

25-godišnji Cook do danas nije imao niti jedan plasman među najbolja tri bilo na utrkama Svjetskog kupa, bilo na svjetskim prvenstvima. A na zimskim olimpijskim igrama nije još niti nastupao. Hannes Reichelt superveleslalomski srebrni bio je na SP-u 2011. u Garmisch-Partenkirchenu (GER). Dok je Theauxu ovo isto prva medalja s velikih natjecanja. Za Sloveniju je do odličnog 10. mjesta danas doskijao u brzim disciplinama sve uvjerljiviji Klemen Kosi (+ 0.71 sek.).

Od hrvatske četvorke u utrku je prvi, s brojem 32, krenuo Ivica Kostelić. I završio je, na žalost, u sigurnosnoj mreži nakon pada na bok.

“Malo sam predirektno ušao u kompresiju, i to na ovoj mojoj slabijoj, desnoj nozi… Malo sam se htio pomoći gornjom nogom, i odmah me samo “pokupilo”, to je bilo sve. Za sada ne osjećam nikakve posljedice”, riječi su kojima je pad prokomentirao Ivica.

Natko Zrnčić-Dim, s brojem 35, utrku je završio uz 2.74 sek. zaostatka na 32. poziciji. Max Ullrich, s brojem 40, bio je 31 stotinku sporiji od Natka na 33. poziciji.

Istok Rodeš, startni broj 54, utrku je u konačnici završio uz 6.36 sek. zaostatka na 45. poziciji od 50 skijaša u plasmanu.

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. REICHELT Hannes (AUT) 1:15.68
2. COOK Dustin (CAN) +0.11
3. THEAUX Adrien (FRA) +0.24
4. JANSRUD Kjetil (NOR) +0.27
4. MAYER Matthias (AUT) +0.27
6. SVINDAL Aksel Lund (NOR) +0.37
7. DEFAGO Didier (SUI) +0.39
8. STREITBERGER Georg (AUT) +0.54
9. LIGETY Ted (USA) +0.70
10. KOSI Klemen (SLO) +0.71

32. ZRNČIĆ-DIM Natko (CRO) +2.74
33. ULLRICH Max (CRO) +3.05
45. RODEŠ Istok (CRO) +6.36
KOSTELIĆ Ivica (CRO) – bez završetka nastupa

Cjeloviti rezultati utrke (.pdf)

O meni

Ivica Kostelić

Strastveni skijaš, zaljubljenik u glazbu, crtanje, more, ponosni otac…