SP Vail/Beaver Creek, slalom (skijaši): Zlato za JB Grangea, Filip 13., Ivica 15.

Filip Zubčić i Ivica Kostelić doskijali su do 13. odnosno 15. mjesta današnjeg slaloma SP-a u Vailu/Beaver Creeku (CO, USA) te su obojica upisali dragocjene bodove za FIS WCSL slalomsku listu! Senzacionalni novi svjetski slalomski prvak je Jean-Baptiste Grange (FRA). Matej Vidović i Natko Zrnčić-Dim upotpunili hrvatsko zadovoljstvo plasmanima na 26. i 27. mjesto.

Iznimno lijep dan za hrvatsko skijanje na kraju Svjetskog prvenstva u Vailu i Beaver Creeku. Jer u našoj najjačoj disciplini, muškom slalomu, naši dečki su ga zaista učinili posebnim.

Isprva smo po prvi puta u nastupima na slalomima svjetskih prvenstava imali trojicu skijaša u najbržih 30 nakon prve vožnje. A potom smo dočekali i da naša sva četvorica skijaša natjecanje završe u najboljih 30 utrke!

I ne samo to. Filip Zubčić i Ivica Kostelić upisali su iznimno dragocjene bodove po pitanju FIS WCSL liste, liste po kojoj se, ako si među prvih 30-35 na njoj, određuju najbolji startni brojevi za utrke Svjetskog kupa. Filip Zubčić bodovima sa Sljemena (njih 16) pridodaje sada još 20. Što je sjajan napredak na putu prema tih prvih 30-35 (trenutno 36.). Dok Ivici Kosteliću 16 osvojenih bodova omogućuje mirniju situaciju po pitanju ispadanja iz tog društva najboljih 30 do 35 WCSL liste u slalomu, koje je polako prijetilo (trenutno 26.).

U drugu vožnju Matej Vidović ušao je s 30. pozicije, Ivica Kostelić s 25., Filip Zubčić s 24. No 12. vremenom druge vožnje Filip, a 13. vremenom druge vožnje Ivica, oni su stigli do svojih konačnih 13. i 15. mjesta.

“Lakša postavka, svakako i lakše za skijati u drugoj vožnji. No uz teže vremenske uvjete. Ova druga vožnja je ipak bila povratak na standarde postavljanja kakvi danas vladaju u Svjetskom kupu, dok je prva vožnja bila zahtjevnija… (…)

Prekrasno je bilo biti s Filipom na vodećoj poziciji.

Posebno sam zadovoljan da sam se na poziciji za vodeće našao sa skijašem iz svoje reprezentacije, koji je jedno 13, 14 godina mlađi od mene. Sjajan podatak za budućnost, a za mene jedno veliko zadovoljstvo na kraju jednog Svj. prvenstva, na kojem nisam ispunio neke svoje ciljeve, ali završilo je s lijepom uspomenom.

Do kraja sezone sada potpuni fokus na slalom. Vozit ću neke FIS utrke slaloma, pa potom idući nastup u Svj. kupu slijedi vjerojatno tek na slalomu u Kranjskoj Gori”, izjavio je nakon utrke Ivica.

“Druga je vožnja bila bolja, iako se slabije vidjelo zbog snijega koji je snažno padao. I zadovoljan sam svojim skijanjem u drugoj vožnji. (…) I meni je bilo sjajno stajati s Ivicom na poziciji za vodeće, to se već dugo nije dogodilo. Bilo bi sjajno to ponoviti i na svakoj idućoj utrci.

Sve u svemu – zadovoljan sam ovim Svjetskim prvenstvom. Malo mi je žao zbog one jedne jedine stotinke u veleslalomu, koliko je nedostajalo do 15. mjesta i mogućih novih, značajnih WCSL bodova, no vratit će se to kad-tad”, izjavio je nakon utrke Filip.

Matej se sigurnom vožnjom u cilj spustio na posljednju, isprva 24. poziciju nakon prvih 30 (6 ispadanja). Potom je još potisnut na završnu 26. poziciju od dvojca koji je u drugu vožnju ušao odmah nakon prvih 30, dok je Natko Zrnčić-Dim, i sam sa 34. startom u drugoj vožnji, došao do svoje završne 27. pozicije.

“Nisam se baš dobro odskijao u drugoj vožnji, nisam bio dovoljno ‘čist’, iako je staza bila super. Šteta – bila je dobra prilika, dobar broj, no nema veze – idemo dalje”, riječi su kojima je svoju drugu vožnju prokomentirao Matej, dok je Natko dodao:

“Vrlo teški uvjeti, no barem nešto lakša staza nego u prvoj vožnji. Čestitam dečkima na osvojenim WCSL bodovima, čestitam osvajačima medalja, a naravno da je odlično što imamo četvoricu Hrvata u prvih 30. (…) Generalno ne mogu reći da sam zadovoljan ovim svjetskim prvenstvom, očekivao sam bolje rezultate, nadao sam se i medalji u kombinaciji, no što je tu je, idem dalje. Odmah put Saalbacha, na nastavak Svjetskog kupa”.

U uzbudljivoj završnici utrke bitku za odlične pozicije nisu izdržali, primjerice, Alexis Pinturault (FRA), Jens Byggmark (SWE), Stefano Gross (ITA), ali i vodeći nakon prve vožnje – Marcel Hirscher (AUT).

Takav rasplet put do zlata, petim mjestom prve vožnje te najbržim vremenom druge vožnje, otvorio je Jean-Baptisteu Grangeu (FRA). A do dvije medalje za Njemačku srebrom i broncom stigli su Fritz Dopfer i Felix Neureuther. Osim Hirschera, veliki tragičar završnice utrke bio je i Aleksander Horošilov (RUS), koji je drugo mjesto nakon prve vožnje zamijenio tek osmim mjestom završnog poretka utrke.

Konačni poredak prvih 10 utrke:

1. GRANGE Jean Baptiste (FRA) 1:57.47
2. DOPFER Fritz (GER) +0.35
3. NEUREUTHER Felix (GER) +0.55

4. KRISTOFFERSEN Henrik (NOR) +0.57
5. HARGIN Mattias (SWE) +0.62
6. MYHRER Andre (SWE) +0.74
7. LARSSON Markus (SWE) +1.00
8. HOROŠILOV Aleksander (RUS) +1.47
9. FOSS-SOLEVAAG Sebastian (NOR) +2.31
10. STRASSER Linus (GER) +2.38

13. ZUBČIĆ Filip (CRO) +3.34
15. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +3.40
26. VIDOVIĆ Matej (CRO) +5.77
27. ZRNČIĆ-DIM Natko (CRO) +6.89

Cjeloviti rezultati utrke

Foto: Agence ZOOM

O meni

Ivica Kostelić

Strastveni skijaš, zaljubljenik u glazbu, crtanje, more, ponosni otac…