SP Vail/Beaver Creek, alpska kombinacija (skijaši): Hirscher zlatni, Ivica 12.

Iznimno napeta završnica alpske kombinacije skijaša na SP-u u Vailu/Beaver Creeku (CO, USA). U konačnici novo zlato Austriji i Marcelu Hirscheru, Kjetil Jansrud (NOR) srebrni, Ted Ligety (USA) brončani. Ivica Kostelić 12., Max Ullrich 28., Istok Rodeš 36., Natko Zrnčić-Dim bez završetka slaloma.

Marcel Hirscher još jednom je, neovisno o okolnostima, jasno potvrdio slalomsku klasu. Nakon spust vožnje bio je na samom rubu, isprva 31., ali nakon diskvalifikacije nesretnog Ondreja Banka (CZE), 30. A to je činilo i drastičnu razliku u startnom redoslijedu te je Austrijanac u slalomsku vožnju, kao 30. iz spusta, mogao krenuti prvi sa starta. U drugom slučaju – krenuo bi u slalom nakon najbržih 29 (bez Banka, naravno) tj. 30.

Vrijeme Ondreja Banka, i uz stravičan pad u ciljnom dijelu, još uvijek je, naime, u spustu bilo brže od onoga Hirscherovog. No sam brutalan pad, koji je izazvao apsolutnu konsternaciju sviju, uz stazu i male ekrane, za Čeha je na kraju završio relativno sretno – uz potres mozga, određenu ozljedu noge, teže ozljede lica, no iz bolnice je kasnije potvrđeno da će se razmisliti treba li Čeh uopće ostati preko noći na promatranju, ili još kasnije danas može čak i iz nje van.

U konačnici – jasnim prvim vremenom slalomske vožnje Hirscher je stigao do pobjede na utrci, nadoknadivši 3.16 sek. zaostatka u odnosu na nakon spusta vodećeg Kjetila Jansruda (NOR). Jansrud na kraju ukupnih 19 stotinki sporiji, a do trećeg mjesta, nakon 29. mjesta spusta, donijevši novu broncu SAD-u, stigao je Ted Ligety. Ligetyjeva slalomska vožnja bila je druga najbrža.

Proboj “iz pozadine” spusta do medalje, kakav je uspio Hirscheru i Ligetyju, nije, na žalost, uspio i Ivici Kosteliću. Ivica je u slalom ušao s 3.02. sek. zaostatka (stotinka brže od Ligetyja), s 28. pozicije nakon spusta treći sa starta. I odskijao ukupno četvrtu slalomsku vožnju. Svejedno – zaostatak je na kraju bio 1.05 sek. za Hirscherom. U iznimno neobično zaostacima “tijesnoj” kombinaciji – dostatno za 12. mjesto.

Natko Zrnčić-Dim nije, nakon 24. mjesta spusta i 2.71 sek. zaostatka, već u ranoj fazi uspio završiti slalomsku vožnju. Max Ullrich nakon spusta 34. (+ 3.54 sek.), u konačnici 28. (+ 5.18 sek.). Istok Rodeš nakon spusta posljednji, 45., na kraju 36. od 39 skijaša u plasmanu (+ 8.19).

Alpska kombinacija sutra u Vailu/Beaver Creeku očekuje i skijašice.

Konačni poredak prvih 10 utrke:

1. HIRSCHER Marcel (AUT) 2:36.10
2. JANSRUD Kjetil (NOR) +0.19
3. LIGETY Ted (USA) +0.30
4. BAUMANN Romed (AUT) +0.38
5. PINTURAULT Alexis (FRA) +0.41
6. JANKA Carlo (SUI) +0.70
7. ROMAR Andreas (FIN) +0.83
8. KILDE Aleksander Aamodt (NOR) +0.86
9. MERMILLOD-BLONDIN Thomas (FRA) +0.89
10. PARIS Dominik (ITA) +1.03
..
12. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +1.05
28. ULLRICH Max (CRO) +5.18
36. RODEŠ Istok (CRO) +8.19
ZRNČIĆ-DIM Natko (CRO) – bez završetka slalom vožnje

Cjeloviti rezultati utrke

Foto: Pentaphoto

O meni

Ivica Kostelić

Strastveni skijaš, zaljubljenik u glazbu, crtanje, more, ponosni otac…